Skip to main content
search
Aktualności

Odnowione Centrum Medyczne w Węgrzcach z instalacją OZE

By 19 maja 2022No Comments
Print Friendly, PDF & Email

Ostatnia aktualizacja 19 maja 2022 przez IO

Zakończył się remont wnętrz Centrum Medycznego w Węgrzcach. Przebudowane zostały pomieszczenia na wszystkich kondygnacjach budynku, poradnia lekarza rodzinnego, pogotowie ratunkowe i poczta funkcjonują już w odnowionych pomieszczeniach, gotowe są pomieszczenia dla drugiej poradni lekarza rodzinnego i gabinetu ginekologicznego, są jeszcze wolne. Na budynku zainstalowano też OZE – panele fotowoltaiczne. Inwestycję poszerzono o remont elewacji, który właśnie trwa. Z nagrody w konkursie Najbardziej Odporna Gmina będzie zakupione wyposażenie.
Jednostka pogotowia ratunkowego przeniosła się do siedziby na parterze, w miejsce po aptece. Krótszy dystans do karetki – z parteru, a nie z drugiego piętra – pozwala na jej szybszy wyjazd. W części pogotowia wydzielono: 3 pokoje jednoosobowe z łazienkami, pokój socjalny (dyżurkę), magazyn leków i wyrobów medycznych, magazyn sprzętu, sanitariaty, wiatrołap i korytarz.
Pracownicy Poczty Polskiej też pracują w nowym miejscu. Dzięki korekcie układu wewnętrznych ścian działowych w budynku pomieszczenie do obsługi mieszkańców powiększyło się. Placówka pocztowa zyskała także własny węzeł sanitarny, zaplecze socjalne oraz pomieszczenia magazynowe. Wejście do ogólnodostępnych pomieszczeń poczty dla osób niepełnosprawnych zostało wykonane jako nowe – dostępne z rampy, bezpośrednio z zewnątrz. Na tym poziomie przygotowano też pomieszczenia dla gabinetu ginekologicznego.
Na pierwszym piętrze powstała jedna przychodnia składająca się z: sześciu gabinetów z dwoma oddzielnymi poczekalniami, rejestracją, pomieszczeniem magazynowym, zapleczem socjalnym, pomieszczeniem porządkowym, szatnią dla pracowników oraz węzłami sanitarnymi. Usługę w ramach POZ prowadzi tu dotychczasowy podmiot lekarski – lekarz medycyny rodzinnej Antoni Hudzik.
Na drugim piętrze po pogotowiu powstała druga, niezależna poradnia lekarza rodzinnego.
Cały obiekt, oprócz zmian w podziałach wewnętrznych, wymiany instalacji wodociągowej, kanalizacyjnej, elektrycznej i niskoprądowej, wyposażony został w nową instalację klimatyzacji zasilaną panelami fotowoltaicznymi.
Koszt inwestycji wraz z dokumentacją projektową i nadzorem wyniósł 2 760 685 zł. Nagroda z rządowego konkursu Najbardziej Odporna Gmina: 1 mln zł zostanie przeznaczona na wyposażenie budynku, objęte osobnym przetargiem.

Close Menu
 
2 lipca 2022
Skip to content