Skip to main content
search
Aktualności

„Spichlerz Koronny” – najlepsze produkty, płody rolne, przetwory i kuchnia pod jedną marką

By 27 września 2019No Comments

Ostatnia aktualizacja 27 września 2019 przez admin

2DSC08185 mZnak jakości „Spichlerz Koronny – z królewskiego nadania” to marka, pod którą będzie można znaleźć najlepsze produkty i usługi z terenu LGD Korona Północnego Krakowa, czyli pięciu gmin: Wielka Wieś, Zielonki, Michałowice, Kocmyrzów-Luborzyca i Igołomia-Wawrzeńczyce. 25 września podczas pierwszej gali wręczenia umów i statuetek znakiem jakości „Spichlerz Koronny” wyróżniono 10 wyjątkowych produktów i usług, w tym trzy z terenu gminy Zielonki: restaurację Malinowy Anioł z Zielonek za kruchą tartę z owocami sezonowymi i orzechami i różę jabłkową z dodatkiem owoców sezonowych, Winnicę Uniwersytetu Rolniczego „Garlicki Lamus” z Garlicy Murowanej za wino „Uniwersyteckie Grono” oraz Firmę Produkcyjno-Handlową „Koliber” z Brzozówki za żurek zbożowy wiejski, barszcz biały wiejski oraz barszcz czerwony. Gratulujemy!
1DSC08192 m
– Praca nad stworzeniem marki trwała około 5 lat, w końcu udało się wcielić w życie marzenia wielu członków naszego Stowarzyszenia Korona Północnego Krakowa w czyn i opracować oraz opatentować znak lokalny „Spichlerz Koronny” – mówi Barbara Kawa, wiceprezes stowarzyszenia Korona Północnego Krakowa. – Ideą, która przyświecała powstawaniu „Spichlerza Koronnego”, była chęć promocji i rozpowszechniania wśród mieszkańców, turystów produktów i usług najwyższej jakości z terenu naszej Lokalnej Grupy Działania, bowiem na tym terenie działa wiele firm wytwarzających wyśmienite produkty spożywcze, prowadzących świetną kuchnię, czy oferujących zdrowe i smaczne płody ziemi oraz przetwory, o czym często nie wiedzą nawet nowi mieszkańcy naszych miejscowości – informuje Monika Kwaczała, kierownik biura LGD KPK.
W kapitule przyznającej znak pracowali: dr hab. Monika Bieniasz z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie – przewodnicząca Kapituły Znaku „Spichlerz Koronny”, Olga Gałek – wiceprezes Zarządu Fundacji Miejsc i Ludzi Aktywnych MILA, specjalistka od wdrażania marek lokalnych, której pasją są markowe produkty lokalne tworzone dla ludzi i przez ludzi; Małgorzata Zięć – dyrektor Wydziału Promocji i Współpracy Starostwa Powiatowego w Krakowie; Jerzy Sułowski – redaktor naczelny „Dziennika Polskiego”; Szymon Gatlik – specjalista ds. turystyki, znawca kulinariów i pasjonat lokalnej historii oraz dr Krystian Miczka – wykładowca akademicki na kierunkach związanych z turystyką. – Marki lokalne są przyszłością produktów. Do kilku znanych już marek lokalnych, takich jak np. „Dolina Karpia”, czy „Na śliwkowym szlaku” dołącza dziś „Spichlerz Koronny” – poinformowała na gali Olga Gałek.
Poniżej wszystkie produkty i usługi, które otrzymały Znak Lokalny „Spichlerz Koronny”:
Pasieka na Koźlicy (Masłomiąca, gm. Michałowice), Joanna i Grzegorz Pacek, produkt wyróżniony Znakiem Jakości „Spichlerz Koronny” – miód wielokwiatowy nektarowy;
Hotel Witek Sp. z o.o., produkt wyróżniony Znakiem Jakości „Spichlerz Koronny” – bufet śniadaniowy w restauracji hotelu Witek i danie specjalne wędzony na miejscu pstrąg z Doliny Kluczwody;
„Cafe Ul – Kawa i Kultura” z Michałowic, Agnieszka Staśko, produkty wyróżnione Znakiem Jakości „Spichlerz Koronny” – personalizowane torty z malinami i truskawkami z Pielgrzymowic, brownies i sernikobrownies z malinami z Pielgrzymowic;
Restauracja Malinowy Anioł Justyna Górzyńska Serwis, produkt wyróżniony Znakiem Jakości „Spichlerz Koronny” – krucha tarta z owocami sezonowymi i orzechami oraz róża jabłkowa z dodatkiem owoców sezonowych;
Gospodarstwo agroturystyczne „We młynie” Elżbieta Woźniczka, usługa noclegowa wyróżniona Znakiem Jakości Spichlerz Koronny – gospodarstwo agroturystyczne „We młynie”,
Spiżarnia „We młynie” Elżbieta Woźniczka, produkty spożywcze wyróżnione Znakiem Jakości „Spichlerz Koronny” – miody, syrop z kwiatów bzu czarnego, sok z aronii z liściem wiśni;
Beata Broś „Zdrowe Ciacho”, produkty wyróżnione Znakiem Jakości „Spichlerz Koronny” – jaglaczek, ciasta z warzywami, ciasteczka maślane;
Uniwersytet Rolniczy Winnica UR Garlicki Lamus, produkt spożywczy wyróżniony Znakiem Jakości Spichlerz Koronny – wino – „Uniwersyteckie grono” z winnicy UR „Garlicki lamus”;
Aneta Dudziak Pracownia tortów artystycznych „Z miłości do słodkości”, usługa wyróżniona Znakiem Jakości „Spichlerz Koronny” – usługa cateringowa „Słodki stół”;
Firma Produkcyjno-Handlowa „Koliber” Ewa Sadzik, produkty spożywcze wyróżnione Znakiem Jakości Spichlerz Koronny – żurek zbożowy wiejski, barszcz biały wiejski, barszcz czerwony;
Restauracja „Szary” Szary s.c. Elżbieta Szary, Mirosław Szary, usługa gastronomiczna wyróżniona Znakiem Jakości Spichlerz Koronny – „Majstersztyk szefa kuchni z jabłek od sąsiada”.
Znak jakości został nadany na okres roku, z możliwością przedłużenia do trzech lat. Nagrodzone produkty i usługi będą mogły zostać oznaczone znakiem jakości „Spichlerz Koronny”, otrzymają też wsparcie promocyjne od LGD KPK. Planowane jest nadawanie znaku nowym produktom i usługom cyklicznie, co roku. Zainteresowani producenci, przedsiębiorcy będą mogli o niego aplikować samodzielnie, nominacja nie będzie konieczna.
Wdrożenie oraz promocja marki lokalnej LGD Stowarzyszenie Korona Północnego Krakowa współfinansowane jest ze środków Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
DSC08155 m
DSC08156 m
DSC08176 m
DSC08177 m
DSC08178 m
Close Menu
 
28 marca 2025
The owner of this website has made a commitment to accessibility and inclusion, please report any problems that you encounter using the contact form on this website. This site uses the WP ADA Compliance Check plugin to enhance accessibility.
Skip to content