Skip to main content
search
Aktualności

„Spichlerz Koronny” – najlepsze produkty, płody rolne, przetwory i kuchnia pod jedną marką

By 27 września 2019No Comments

Ostatnia aktualizacja 27 września 2019 przez admin

2DSC08185 mZnak jakości „Spichlerz Koronny – z królewskiego nadania” to marka, pod którą będzie można znaleźć najlepsze produkty i usługi z terenu LGD Korona Północnego Krakowa, czyli pięciu gmin: Wielka Wieś, Zielonki, Michałowice, Kocmyrzów-Luborzyca i Igołomia-Wawrzeńczyce. 25 września podczas pierwszej gali wręczenia umów i statuetek znakiem jakości „Spichlerz Koronny” wyróżniono 10 wyjątkowych produktów i usług, w tym trzy z terenu gminy Zielonki: restaurację Malinowy Anioł z Zielonek za kruchą tartę z owocami sezonowymi i orzechami i różę jabłkową z dodatkiem owoców sezonowych, Winnicę Uniwersytetu Rolniczego „Garlicki Lamus” z Garlicy Murowanej za wino „Uniwersyteckie Grono” oraz Firmę Produkcyjno-Handlową „Koliber” z Brzozówki za żurek zbożowy wiejski, barszcz biały wiejski oraz barszcz czerwony. Gratulujemy!
1DSC08192 m
– Praca nad stworzeniem marki trwała około 5 lat, w końcu udało się wcielić w życie marzenia wielu członków naszego Stowarzyszenia Korona Północnego Krakowa w czyn i opracować oraz opatentować znak lokalny „Spichlerz Koronny” – mówi Barbara Kawa, wiceprezes stowarzyszenia Korona Północnego Krakowa. – Ideą, która przyświecała powstawaniu „Spichlerza Koronnego”, była chęć promocji i rozpowszechniania wśród mieszkańców, turystów produktów i usług najwyższej jakości z terenu naszej Lokalnej Grupy Działania, bowiem na tym terenie działa wiele firm wytwarzających wyśmienite produkty spożywcze, prowadzących świetną kuchnię, czy oferujących zdrowe i smaczne płody ziemi oraz przetwory, o czym często nie wiedzą nawet nowi mieszkańcy naszych miejscowości – informuje Monika Kwaczała, kierownik biura LGD KPK.
W kapitule przyznającej znak pracowali: dr hab. Monika Bieniasz z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie – przewodnicząca Kapituły Znaku „Spichlerz Koronny”, Olga Gałek – wiceprezes Zarządu Fundacji Miejsc i Ludzi Aktywnych MILA, specjalistka od wdrażania marek lokalnych, której pasją są markowe produkty lokalne tworzone dla ludzi i przez ludzi; Małgorzata Zięć – dyrektor Wydziału Promocji i Współpracy Starostwa Powiatowego w Krakowie; Jerzy Sułowski – redaktor naczelny „Dziennika Polskiego”; Szymon Gatlik – specjalista ds. turystyki, znawca kulinariów i pasjonat lokalnej historii oraz dr Krystian Miczka – wykładowca akademicki na kierunkach związanych z turystyką. – Marki lokalne są przyszłością produktów. Do kilku znanych już marek lokalnych, takich jak np. „Dolina Karpia”, czy „Na śliwkowym szlaku” dołącza dziś „Spichlerz Koronny” – poinformowała na gali Olga Gałek.
Poniżej wszystkie produkty i usługi, które otrzymały Znak Lokalny „Spichlerz Koronny”:
Pasieka na Koźlicy (Masłomiąca, gm. Michałowice), Joanna i Grzegorz Pacek, produkt wyróżniony Znakiem Jakości „Spichlerz Koronny” – miód wielokwiatowy nektarowy;
Hotel Witek Sp. z o.o., produkt wyróżniony Znakiem Jakości „Spichlerz Koronny” – bufet śniadaniowy w restauracji hotelu Witek i danie specjalne wędzony na miejscu pstrąg z Doliny Kluczwody;
„Cafe Ul – Kawa i Kultura” z Michałowic, Agnieszka Staśko, produkty wyróżnione Znakiem Jakości „Spichlerz Koronny” – personalizowane torty z malinami i truskawkami z Pielgrzymowic, brownies i sernikobrownies z malinami z Pielgrzymowic;
Restauracja Malinowy Anioł Justyna Górzyńska Serwis, produkt wyróżniony Znakiem Jakości „Spichlerz Koronny” – krucha tarta z owocami sezonowymi i orzechami oraz róża jabłkowa z dodatkiem owoców sezonowych;
Gospodarstwo agroturystyczne „We młynie” Elżbieta Woźniczka, usługa noclegowa wyróżniona Znakiem Jakości Spichlerz Koronny – gospodarstwo agroturystyczne „We młynie”,
Spiżarnia „We młynie” Elżbieta Woźniczka, produkty spożywcze wyróżnione Znakiem Jakości „Spichlerz Koronny” – miody, syrop z kwiatów bzu czarnego, sok z aronii z liściem wiśni;
Beata Broś „Zdrowe Ciacho”, produkty wyróżnione Znakiem Jakości „Spichlerz Koronny” – jaglaczek, ciasta z warzywami, ciasteczka maślane;
Uniwersytet Rolniczy Winnica UR Garlicki Lamus, produkt spożywczy wyróżniony Znakiem Jakości Spichlerz Koronny – wino – „Uniwersyteckie grono” z winnicy UR „Garlicki lamus”;
Aneta Dudziak Pracownia tortów artystycznych „Z miłości do słodkości”, usługa wyróżniona Znakiem Jakości „Spichlerz Koronny” – usługa cateringowa „Słodki stół”;
Firma Produkcyjno-Handlowa „Koliber” Ewa Sadzik, produkty spożywcze wyróżnione Znakiem Jakości Spichlerz Koronny – żurek zbożowy wiejski, barszcz biały wiejski, barszcz czerwony;
Restauracja „Szary” Szary s.c. Elżbieta Szary, Mirosław Szary, usługa gastronomiczna wyróżniona Znakiem Jakości Spichlerz Koronny – „Majstersztyk szefa kuchni z jabłek od sąsiada”.
Znak jakości został nadany na okres roku, z możliwością przedłużenia do trzech lat. Nagrodzone produkty i usługi będą mogły zostać oznaczone znakiem jakości „Spichlerz Koronny”, otrzymają też wsparcie promocyjne od LGD KPK. Planowane jest nadawanie znaku nowym produktom i usługom cyklicznie, co roku. Zainteresowani producenci, przedsiębiorcy będą mogli o niego aplikować samodzielnie, nominacja nie będzie konieczna.
Wdrożenie oraz promocja marki lokalnej LGD Stowarzyszenie Korona Północnego Krakowa współfinansowane jest ze środków Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
DSC08155 m
DSC08156 m
DSC08176 m
DSC08177 m
DSC08178 m
Close Menu
 
12 września 2024
Skip to content