Ostatnia aktualizacja 29 kwietnia 2024 przez TN
Impreza organizowana przez Stowarzyszenie Korona Północnego Krakowa odbyła się 27 kwietnia w Centrum Integracji Społecznej w Zielonkach. Naszą gminę reprezentowało Koło Gospodyń Wiejskich Cud Miód Pękowice i Koło Gospodyń Wiejskich w Batowicach.
Jury w składzie Ewa Wachowicz – producentka, dziennikarka, Marcin Polus – szef kuchni, Iwona Siwek-Front – artysta plastyki i Mariusz Front – wykładowca akademicki oceniali nie tylko smak potraw i sposób ich podania, ale także wystrój stołów i ogólny wygląd stoiska. Koło Gospodyń Wiejskich w Batowicach, które debiutowało w tym konkursie, pochwaliło się tortem orzechowym, jajkami faszerowanymi szpinakiem, tradycyjnym sernikiem krakowskim, wegetariańskim pasztetem z grzybów, jajkami faszerowanymi łososiem i tradycyjną sałatką śledziową. W ramach wydarzenia Koło Gospodyń Wiejskich Cud Miód Pękowice przygotowało natomiast ozorki w sosie chrzanowo-brzoskwiniowym, gołąbki jaglane z pieczarkami w sosie grzybowym, zabielaną zupę szczawiową z wiejskim jajeczkiem, makowiec podhalański z orzechami, tort truflowy z frużeliną malinową i sałatkę – wiosna w ogrodzie. — Na początku członkowie komisji podchodzili do stołów i oglądali całość, po czym fotografowali wszystkie potrawy — mówi Magdalena Rutkowska-Oliwa z Koła Gospodyń Wiejskich Cud Miód Pękowice — Potem delegowane osoby podchodziły z daniami do jurorów. Wylosowaliśmy numer 1, więc troszkę się stresowaliśmy. Zachwyt wzbudziła sałatka, tort i zupa sczawiowa— dodaje. Ostatecznie oba nasze koła uzyskały wyróżnienia, jednak nie znalazły się na podium konkursu. I miejsce zdobyło KGW w Wężerowie, a na podium znalazło się jeszcze kolejno Koło Gospodyń Wiejskich w Prusach i KGW “Nad Stawami” w Masłomiący.
TN
Poniżej zamieszczamy zdjęcia z Wiosennego Festiwalu Kulinarnego.