Skip to main content
search
Aktualności

Za nami kolejna edycja Wiosennego Festiwalu Kulinarnego

By 29 kwietnia 2024No Comments

Ostatnia aktualizacja 29 kwietnia 2024 przez TN

Impreza organizowana przez Stowarzyszenie Korona Północnego Krakowa odbyła się 27 kwietnia w Centrum Integracji Społecznej w Zielonkach. Naszą gminę reprezentowało  Koło Gospodyń Wiejskich Cud Miód Pękowice i Koło Gospodyń Wiejskich w Batowicach.

Jury w składzie  Ewa Wachowicz – producentka, dziennikarka, Marcin Polus – szef kuchni, Iwona Siwek-Front – artysta plastyki i Mariusz Front – wykładowca akademicki oceniali nie tylko smak potraw i sposób ich podania, ale także wystrój stołów i ogólny wygląd stoiska. Koło Gospodyń Wiejskich w Batowicach, które debiutowało w tym konkursie, pochwaliło się tortem orzechowym, jajkami faszerowanymi szpinakiem, tradycyjnym sernikiem krakowskim, wegetariańskim pasztetem z grzybów, jajkami faszerowanymi łososiem i tradycyjną sałatką śledziową. W ramach wydarzenia Koło Gospodyń Wiejskich Cud Miód Pękowice przygotowało natomiast ozorki w sosie chrzanowo-brzoskwiniowym, gołąbki jaglane z pieczarkami w sosie grzybowym, zabielaną zupę szczawiową z wiejskim jajeczkiem, makowiec podhalański z orzechami, tort truflowy z frużeliną malinową i sałatkę – wiosna w ogrodzie.  — Na początku członkowie komisji podchodzili do stołów i oglądali całość, po czym fotografowali wszystkie potrawy — mówi Magdalena Rutkowska-Oliwa z Koła Gospodyń Wiejskich Cud Miód Pękowice — Potem delegowane osoby podchodziły z daniami do jurorów. Wylosowaliśmy numer 1, więc troszkę się stresowaliśmy. Zachwyt wzbudziła sałatka, tort i zupa sczawiowa— dodaje. Ostatecznie oba nasze koła uzyskały wyróżnienia, jednak nie znalazły się na podium konkursu. I miejsce zdobyło KGW w Wężerowie, a na podium znalazło się jeszcze kolejno Koło Gospodyń Wiejskich w Prusach i  KGW “Nad Stawami” w Masłomiący.

TN

Poniżej zamieszczamy zdjęcia z Wiosennego Festiwalu Kulinarnego.

Close Menu
 
16 maja 2024
Skip to content